Dit is de eerste en enige foto van het ontstaan van het latere Toledo Trio, Minne en Benny met gitaar in de "mooie kamer" op de boerderij aan de Vegelinsweg bij Joure (Sate Westermeer). Waarschijnlijk is de foto gemaakt in 1963. Zij speelden toen alleen ter opluistering op feestjes en trouwpartijen binnen de familie en kennissenkring, voor zover bekend onder de naam "The Singing Brothers".


Links en rechts een foto van de eerste optredens van "The Singing Brothers". De rechter foto is waarschijnlijk gemaakt in gebouw De Brug te Joure.


Een poosje later kwam Anne het duo versterken als drummer, eerst op een sigarendoosje en alles waar maar geluid uit kwam, later op een echt drumstel. Dit gebeurde eerst zonder enige vorm van versterking, dus puur "unplugged" al bestond dat begrip toen nog niet...

Er werd geoefend op de z.g. "droegesolder", een zolderkamertje van van nog geen 3 bij 4 meter onder schuin dak met 1 dakraampje. Inmiddels werd gebruik gemaakt van een oude Amerikaanse buizenversterker, krakerige kristalmicrofoons en simpele luidsprekerboxen, gekocht bij een handelaar uit Stobbegea (het latere Vegelinsoord) met een bijzondere bijnaam welke in het kader van privacy niet nader genoemd zal worden.



Regelmatig ging er iets mis met de aansluitsnoeren van microfoons en gitaren, een soldeerbout behoorde dan ook tot de standaarduitrusting! In die periode werd veelal pro-deo of voor een habbekrats gespeeld voor (buur)vrienden en matengroepjes onder verschillende namen (o.a. Singing Brothers en The Froggs). Al snel werd een - voor die tijd - goede geluidsinstallatie aangeschaft:
een Davoli zangversterker met 2 geluidszuilen + Dynacord echoapparaat en een gitaarversterker Dynacord + Davoli effectapparaat voor de beide gitaren (zie bovenstaande foto en foto's op de pagina "Apparatuur").

Het was in deze periode dat de naam "Toledo Trio" ontstond, vernoemd naar het type Güldner tractor dat toen op de boerderij werd gebruikt (…en het bekte ook wel aardig!).

Bijschrift foto: gezien de cadeaus op de voorgrond is deze foto waarschijnlijk gemaakt tijdens een bruiloft in Zalencentrum Tropenfauna (nu Koningshof) te Heerenveen.

 



In de jaren '60 werd eerst voornamelijk gespeeld op amateuravonden of talentenjachten en tijdens recepties of bruiloften. Daarnaast waren er optredens tijdens jaarmarkten, verenigingsavonden en later ook in bar-dancings en cafés. Op de pagina "Media" staan diverse krantenartikelen uit die periode. Hieronder een kleine greep uit optredens welke het meest in herinnering blijven.

 

Op de bekende Blauwhûster Merke is een aantal jaren achtereen gespeeld in beide cafe's van familie De Wolff. Op 17 juli 1967 namen Titus en Willy de Wolff de twee panden op de Vitusdyk 15 en 17 over, die daarvoor werden beheerd door Teake en Cobe Witteveen. De huidige "Freonskip" stond toen leeg. De naam "De Freonskip" bestond al wel en was verbonden aan Vitusdyk 17.

Het waren lange dagen... 's morgens matinee van 10.00-12.00 uur, 's middags van 15.00-18.00 uur en 's avonds van 20.00 uur tot in de kleine uurtjes. Maar altijd beregezellig! 


Ook in It Heidenskip werd vaak gespeeld tijdens dansavonden, georganiseerd door de plaatselijke jeugdvereniging. Het dorpshuis lag aan een smal pad langs de Heidenskipster Feart en niet per auto bereikbaar. Er was een handkar beschikbaar waarop de instrumenten werden geladen en zo naar het dorpshuis geduwd (en in het holst van de nacht op dezelfde manier weer terug),
De eerste keer was een rare gewaarwording: de dansavond begon om acht uur maar om 10 voor acht was er, behalve organisatie en bediening, geen sterveling te bekennen... maar om 5 over acht was de zaal compleet vol en dat bleef zo tot middernacht!


Vele "stappers van toen" zullen zich de optredens in Bar Sloothaak aan de Heideburen te Heerenveen nog wel herinneren. In de winterperiode soms per 2 weken op de zaterdagavond van acht tot ruim twee uur. Het podium stond direct om de hoek  bij de ingang met zicht op iedereen die binnenkwam of vertrok (enkele lastige klanten vertrokken soms wat sneller dan ze van plan waren...), maar altijd langs het podium en niet er over...

Totaal "uitgeblust" van het lange en zware optreden (repertoire met 1 of 2 instrumentale nummers, de rest was vocaal) stond er rond drie uur steevast een heerlijke karbonade klaar, dan spullen inpakken en vóór "melkerstiid" weer thuis...


In 1970 kwam een einde aan de eerste periode van de muzikale activiteiten van het Toledo Trio omdat deze niet meer waren te combineren met werk, militaire dienst en andere persoonlijke zaken. Dat het trio bijna 45 jaar later weer op de planken zou staan in dezelfde bezetting had niemand toen kunnen dromen... (houdt deze website in de gaten voor informatie over de tweede periode).

Anne en Minne hingen de instrumenten aan de wilgen, Benny speelde daarna als invaller bij diverse bands uit Joure en omgeving en een aantal jaren bij het Apollo Trio (later Duo Sunrise). Volg onderstaande link voor meer informatie over het Apollo Trio: 


Hier zal van tijd tot tijd aanvullende informatie komen over de verschillende evenementen tijdens de periode 1960-2020

Maak jouw eigen website met JouwWeb